грижа за акнеична кожа

Грижа за акнеичната кожа – какво трябва да знаем

Мода и красота

Хората с нормална кожа определено са облагодетелствани – лицата им често са лишени от несъвършенства и акне, а грижата опира до ежедневна хигиена и използването на универсални продукти.

Не така стоят нещата при акнеичната и склонна към омазняване кожа.

Ако лицето ви страда от прекомерно омазняване и честа поява на пъпки и несъвършенства, то безспорно ще ви се наложи да прибегнете до по-щателна и специфична грижа. В днешната статия ви даваме някои насоки – на какъв тип продукти да заложите и кои определено да избягвате, за да се радвате на здраво, гладко и красиво лице.

Какви продукти да не използваме, ако имаме мазна и акнеична кожа

За да си отговорим на въпроса кои продукти биха били най-подходящия вариант за нас, то първо следва да разберем кои пък са онези, които не влияят добре на кожата ни и защо това е така.

Не използвайте сапун

Това е изключително важно при мазните кожи – сапунът изсушава допълнително лицето ви, което пък, от своя страна, стимулира производството на още повече себум. Себумът всъщност омазнява кожата ви и е отговорен за т.нар. „лъщящ ефект“, който всеки иска да избегне. Ако използвате сапун, непосредствено след употребата лицето ви ще е чисто и немазно, но скоро след това порите ви ще задействат възпроизводството на себум, за да регулират сухотата на кожата.

Не използвайте мазни продукти

Всички те са утежняващи и запушват порите ви, което води до допълнително омазняване. Подходящи са за сухи кожи – мазната кожа има нужда от хидратация и матиране.

Заложете на медицинска козметика

За справяне с проблема най-добрият вариант е да използвате медицинска козметика, пригодена към нуждите на вашата кожа. Медицинските продукти са специално разработени така, че да регулират производството на себум, да почистват и отварят порите ви и да подхранват кожата ви, без да я утежняват.

Мийте лицето си два пъти дневно и ексфолирайте

Два пъти дневно е повече от достатъчно да почиствате лицето си, ако имате мазна и акнеична кожа. Прекалено честото миене отмива естествените вещества, отделени от кожата ви, и отново стимулира прекомерното производство на себум. Ексфолирането пък спомага за отстраняването на мъртвите клетки, действа обновяващо на кожата ви и почивства порите ви в дълбочина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.