съзнание

Как да поддържаме съзнанието и ума си във форма?

Лайфстайл

За мнозина здравата психика е даденост – умението ти да разсъждаваш, правиш умозаключения, да мислиш, да чувстваш, да се изразяваш, да мечтаеш са неща, върху които не се замисляме особено много. Но, твърде често, под въздействието на външни фактори и обстоятелства, сме застрашени от т.нар. и популярен термин напоследък „бърн аут“.


„Бърн аут“ обрисува момента, в който, поради натрупани стрес, напрежение, много работа и неразрешени проблеми и грижи, съзнанието си сякаш рухва и ни алармира, че има нужда от почивка. Нещо такова е в състояние да ни „изкара от строя“ за дълго – имайки много работа и непрестанно отмятайки задача след задача, без реално да си даваме почивка, ние застрашаваме здравословния баланс, от който имаме нужда.

Ето защо днес решихме да ви запознаем с няколко трика, чрез които ще съумеете да поддържате съзнанието и ума си във форма и да не рискувате да се пренатоварите до твърде голяма степен.

Често обръщайте внимание на това как се чувствате

Изключително здравословно е да следим собствените си чувства и спохождащите ни мисли. По този начин бихме могли своевременно да усетим и забележим, ако съществува назряващ проблем и да го решим или отстраним. Нещата, които ни мъчат и които оставяме просто на времето, имат свойството да работят сякаш „на фон“ в подсъзнанието ни и да не ни дават мира. Затова често си правете лична сверка – как се чувствате, от какво имате нужда?

Правете си почивки

Определете си ден от седмицата, който да посветите на заслужена почивка и правене на нещата, които са истински приятни и ценни за вас. Ако това означава да поспите два часа повече, осигурете си го. Наградете се с вкусна храна, излезте на разходка, отидете на масаж, почетете хубава книга, купете си нещо. Поговорете с близък. Осигурете си време, което да посветите на личните си нужди и на онова, което ви презарежда батериите.

Отстранете токсичните хора от живота си

Ако в обкръжението ви има хора, които ви напрягат или натоварват, то е време да преосмислите социалния си кръг. Отношенията ни с хората са от особено голямо значение, що се отнася до психическото ни благоденствие. Запазете контакти само с хората, които ви носят положителна енергия и допринасят за това да се чувствате добре.