За къде са подходящи акумулаторите 100ah

За къде са подходящи акумулаторите 100ah

Автомобили

Батериите са елементи, позволяващи натрупването и съхранението на определено количество електроенергия, която може да се отдава до нейното пълно изчерпване. Но какво представляват акумулаторите 100ah? Какво означава това и колко дълго време може да работи подобна батерия с едно презареждане?

Какво е амперчас

Това е капацитетът на акумулатора и дава информация колко ток може да осигури в рамките на точно един час. За да стане по-ясно е необходимо да се запознаем с някои термини, като ампер, волт и ват. Първото се обозначава под съкращението А и показва скоростта за протичане на електроните през електрическите проводници. Волтът (V) е единица за напрежение, показваща разликата в електрическия потенциал или броя на електроните между всеки две точки в затворена електрическа верига. 

Ватовете (W) са единица за мощност и се генерират от амперите, протичащи през електродвижещата сила на един волт. Изчисляват се при умножението на ампеража по количеството волтове.

Какво означава 100Ah

Както казахме, това е капацитетът (вместимостта) на акумулатора. 1 ампер-час означава, че това е количество, достатъчно за захранването на товар от един ампер в рамките на час. Следователно, вместимост от 100Ah ни информира, че акумулаторът има способността да захранва сто амперов товар в рамките на един час. Това означава, че 50 амперов товар при 100% капацитет ще бъде захранен за два часа или 25 амперов консуматор – за четири часа и т.н.

Какво е предназначението

Акумулаторите 100Ah се използват при:

  • стартерните батерии, отдаващи голямо количество ток за кратко време, с подобен капацитет са с много големи размери и тегло. Те са изключително мощни и са предпочитани за стартиране на големите бензинови и средни дизелови двигатели. Срещат се при карбураторните 4,5-6,2 литрови мотори, инжекционите над 4 литра и дизеловите двигатели с обем 3-3,5 литра. Подобни галванични елементи се срещат в седаните и SUV дизеловите автомобили;
  • тяговите батерии са тези, които имат способността да отдават по-малко енергия, но за продължително време. Те се използват за захранване на различни домакински електроуреди, за електрически скутери, колички, мотори. Елементи с подобен капацитет са често срещани и в съвременните фотоволтаични системи, които съхраняват в тях произведената от слънцето енергия и я отдават по-късно за задоволяване на енергийните нужди на домакинството.

За покупката на качествени и достъпни решения с вместимост 100Ah, от онлайн магазин Maxcar препоръчват да се насочвате към специализираните търговски обекти и марки, предлагащи богат каталог от видове и модели, както и достъпна ценова листа.