Колко ефективни са лепящите капани за мишки?

Колко ефективни са лепящите капани за мишки?

Дом и Градина

Появата на гризачи у дома или в търговското помещение е сериозен повод за притеснение. Те са част от фауната, но поради пакостливия си нрав се определят като “вредители”. Борбата с тях никога няма край, като най-добрият начин да се отървете от вредителите е чрез лепящи капани за мишки. Този метод се определя като много ефективен, приложим е и за плъхове. Примамката е с лепило, което води до пълното унищожаване на гризача, който загива от изтощение, глад и дехидратация. Продукти против вредители могат да се купят и в онлайн магазини. 

На какво се дължи появата на мишки?

Трудно е да се каже с точност каква е причината за появата на гризачи в жилището, офиса и индустриалните обекти. Тяхното нашествие се свързва с търсенето на източници на храна, която често бива намирана в кофите за боклук и местата, където се готви. Гризачите могат да създадат цели популации, което води и до по-трудното им елиминиране. 

Мишките се крият на труднодостъпни места и нерядко се налага и професионална намеса с цел откриването на “огнището”, а след това и елиминиране на досадника чрез лепящи капани или друг вид методи за унищожение. Точно затова е нужно да се вземат мерки навреме и да не се чака, докато проблемът се разрастне и стане значително по-труден за разрешаване! 

Как да се отървете от тях?

Когато е налице зараза с гризачи, трябва да се действа бързо. Колкото по-рано се открие източника на инфекцията, толкова по-скоро ще се сложи край на проблема с “неканените гости”. Съществуват различни методи за борба с мишките – дератизационни тунели, хуманни капани, отблъскващи уреди за гризачи, отрови и репеленти, лепящи повърхности, които могат да се използват с примамка. 

Ефективни ли са подобни капани? 

Лепкавите примамки за гризачи са сред най-предпочитаните и ефективни методи за борба с този вид вредители. Използват се лесно, а резултатите от тяхното използване са винаги много добри. Ето какво е полезно да знаете за тях: 

  • водят до пълно унищожение на гризача – след като мишката е попаднала в клопката, тя не може да я напусне, което води до леталния ѝ изход; 
  • могат да се използват с примамка (храна или феромони) и без стръв – самото лепило не е вредно за хората, животните и околната среда, защото не е токсично; 
  • подходящи са за професионална и домашна употреба – възможно е да засечете присъствие на гризачи не само вкъщи, но и на работното място. Този вид капан е приложим и в двата случая. 

Добре е да знаете, че този метод за борба с гризачи е сред най-популярните, защото те умират върху лепилото, а не на труднодостъпни места, както често се случва при третирането с отрови.