manipulation

Как да познаем манипулаторите

Интересно

Ако трябва да следваме официалната дефиниция, „манипулатор“ е някой, който „контролира останалите, за да извлече собствена изгода, служейки си често с нечестни и недостойни похвати.“


Често манипулаторите прибягват до подобни негативни способи, за да подчинят някого спрямо собствените си нужди и необходимости. Те често се стремят към това да накарат останалите да задоволяват многобройните им и, често ирационални, капризи и желания, искат да се представят в друга, често лъжовна светлина. Всеки човек има определено внимание върху останалите хора, но съществуват индивиди, които имат користни и егоистични цели с това влияние.

Днес ще се опитаме да направим някои разграничения и да очертаем най-често срещаните характеристики, които манипулаторите притежават.

Ако ви е трудно да прекъснете отношения с някого, макар и ясно да осъзнавате, че този човек не ви влияе добре, то, най-вероятно, си имате работа именно с манипулатор. Особено трудно е, ако става дума за лична и интимна връзка. Обикновено се изисква време, преди токсичността, породена от манипулатора, да излезе наяве и да започне да оказва ефект. Това е така, защото манипулаторите са много добри в това да изградят фасада и една лъжлива представа за себе си – това ни поставя в състояние, в което да се чудим къде е отишъл човека, който сме познавали. И, по-лошо – продължаваме да се надяваме, че образът, който сме познавали, ще се върне. Тази надежда ни спира да се откажем от тези токсични отношения и да продължим напред с живота си.

Манипулаторите лъжат. Често те казват едно, а правят друго. И винаги намират причина за това. Те са в състояние да променят първоначалната история и фактите, за да ги вместят в последвалото решение.

Често променят истината по такъв начин, че да бъде угодна за тях, да ги представя в добра светлина.

Честите смени в настроенията са също типичен модел на поведение. Обикновено, в началото на отношенията, те са сложили фасада, която да скрива истинската им същност. Отношението им тогава е преобладаващо положително. Следва рязко отдръпване в момента, в който усетят, че са осъществили емоционален контрол върху вас. Наблюдяват реакцията ви и истински се наслаждават, ако отчаяно се опитвате да „върнете“ човека, който се познавали в началото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.