self

Грешките, които допускаме по отношение на себе си

Лайфстайл

Психолозите твърдят, че едно от най-добрите неща, които човек би могъл да направи за самия себе си, е да се вслуша в собствените си мисли и усещания. По този начин всеки съумява да си „свери часовника“ и да открие дали животът, който води, отговаря на представите му за хубав такъв.


Една от важните стъпки, които е добре да предприемем по време на този себеанализ, е да се вгледаме в собствените си действия и поведение по отношение на нас самите. Да, фактори като работа, семейство, приятели, половинка са несъмнено огромна част от живота ни и ние неминуемо мислим за тях всеки път, когато се отдадем на ретроспекция и равносметка. Преценяме от „птичи поглед“ отношенията си с околните и до каква степен има удовлетвореност и у двете страни.

Но също важно е да съзрем и отношенията със самите себе си – да си зададем въпроси като „Накъде вървя?“, „Какво научих?“, „Как се справям?“ и „Какво искам?“ По този начин ще укрепим още повече връзката със самите себе си, която е основополагаща за всички останалите отношения с другите. Често, обаче, допускаме често грешки в начините, по които се отнасяме със себе си и психиката си. Често неглижираме собствените си нужди и развитие. Ето някои от често допусканите грешки.

Страхуваме се от развитие

self improvement

Представяте си какво е чувството – да се намирате на място, в ситуация или с човек, за които усещате, че не са вашите. И, макар и да сте наясно с този факт и да го чувствате с цялото си същество, нещо ви възпира от това да промените нещата. Твърде често причината се крие в страха. Той, от своя страна, може да приеме много форми – страх от неизвестното, страх от чуждото мнение, страх от съмнението дали ще постъпите правилно. Не трябва, обаче, страхът да ви води, когато взимате решения от каквото и да е естество.

Търпим твърде дълго

patience

Независимо дали става дума за лошо отношение, неперспективна работа или неподкрепящ ви близък – твърде често сме склонни да търпим негативни влияния върху собствената си личност повече, отколкото е необходимо и допустимо. Следващият път, в който усетите неприятно чувство, просто направете така, че да промените обстоятелствата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.