black and white

2 концепции за света и имаме ли ние власт над обстоятелствата?

Интересно

Вероятно все някога, с повод или без, през ума ви е преминавала мисълта за смисъла. За това в какво се състоят същността и есенцията на живота, който водите. И на живота като цяло.


В главите на хората изобилства от различни перцепции, спрямо които те си обясняват нещата. Още от дълбока древност човекът следва изначалното си и вродено любопитство и се опитва да си разясни всичко, което го заобикаля. Този стремеж не се е променил и до днес – независимо от световния напредък във всичките му аспекти – еволюционен, технологически, урбанизиран – човешкото любопиство остава константа, която ни кара да се взираме в нищото и да си задаваме въпроси. Тези въпроси обхващат всичко, което ни заобикаля, често и включват самите нас и мястото ни в света.

Днес ви представяме две концепции за света, които принадлежат на мажоритета от хората и са интересни с това, че са абсолютен контрапункт една на друга.

Светът е черно-бял

Вероятно сте ставали свидетели на една категорична позиция на мнозина за света – че той е черно-бял, че не съществуват никакви други аспекти; в основата на това убеждение лежи тезата, че съществуват само „доброто“ и „лошото“ – приложими върху всички и всеки. Подръжниците на тази теория силно вярват, че не съществуват други нюанси – те са безкомпромисни в убеждението си, че всичко е полюсно, че всичко или „е“, или „не е“. Характерна черта от начина им на мислене е факта, че те са категорични – рядко се лутат в това да се съмняват, да премислят, да се поставят на мястото на другите, да се опитват да проумяват различното от тях. Те стремително следват пътя си, без да се отклоняват.

Всичко е в нюансите

colours

От другата страна застават привържениците на една друга концепция за света – тази, че целият смисъл е в „нюансите“. Обикновено тези хора са авантюристи, мечтатели, те са романтици по  душа и последователи на идеята, че всичко е многопластово – от ситуациите, през действията, до хората и душевността им. Хората, които споделят тази перцепция, са емпатийни и мислещи в детайли за всичко – те приемат различните гледни точки и вярват, че същността на нещата е в разнообразието от идеи, чувства и емоции. За тях истината се крие в нюансите и им доставя истинско удоволствие да достигнат до цветовете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.