Основни елементи на впечатляващото ястие

Основни елементи на впечатляващото ястие

Интересно

Когато става дума за готвене, има два типа хора: такива, които следват рецепти и такива, които ги създават. А питал ли си се, как майстор готвачите измислят нови рецепти? Отговорът е лесен: те знаят принципите за създаването на едно наистина страхотно ястие и това им позволява да експериментират с нови комбинации.

Тези “правила” са неразривно свързани с нашите сетива. Водещата концепция е, че едно ястие трябва да доставя наслада на всички сетива – както на вкуса, така и на обонянието, зрението и допира. И така, нека разгледаме основните елементи, които правят едно ястие незабравимо.

Вкус

Всеки човек има около 9 000 вкусови рецептори. Те усещат сладкия, горчив, кисел и солен вкус и изпращат информацията към нашия мозък, който ѝ придава смисъл – дали тази храна е апетитна за нас, или не.

Най-важната предпоставка да бъде едно ястие вкусно, е качеството на използваните съставки. Пресните продукти имат богат аромат, който в процеса на готвене ще бъде подчертан. От друга страна, колкото и добре да владееш различните техники на приготвяне на храната, ястието няма как да се получи вкусно, ако продуктите не са качествени. Ето защо е от огромно значение да се купуват хранителните продукти от хипермаркет с безкомпромисни стандарти. Ще откриеш в Kaufland качество и свежест, на които можеш да разчиташ.

На второ по важност място идва съчетаването на вкусовете. Това разбира се включва интересните комбинации между сладко, солено, горчиво и кисело. Друг аспект от рецептата е, че трябва да се има предвид баланса на по-тежките, и мазни храни с леките, свежи гарнитури. Например, ако основната съставка на ястието е месо с тежък сметанов сос, е препоръчително да се завърши с хрупкава зелена салата или гриловани зеленчуци.

Аромат

Обонянието е също толкова важно, за да достави едно ястие наслада, колкото и вкусът. Именно поради тази причина храната ни се струва безвкусна, когато сме настинали и носът ни е запушен. Ето защо подправките играят ключова в сътворяването на едно вкусно ястие. Трябва да отбележим, че съчетаването на ароматите е до голяма степен въпрос на личен вкус и правила почти няма. Съществуват класически комбинации, характерни за определени кухни. Но най-важното е да се съобразиш с предпочитанията на твоето семейство и гости.

Друго нещо, което трябва да знаеш, е как да обработиш различните билки, за да могат те да изявят своя аромат по най-добрия начин. Например, някои източни подправки като куркума, кориандър, черен пипер и кимион реагират страхотно на топлина. Ето защо ако ги запечеш или запържиш леко в началото, ще изведеш аромата на своето ястие на съвсем друго ниво.

Важно е също да имаш предвид, че солта изважда на преден план всички аромати и вкусове. Ето защо, ако използваш силни съчетания, е важно да намалиш количеството сол в ястието. В противен случай, то ще се усеща твърде солено.

Допир

Друг важен фактор, за да бъде едно ястие привлекателно, е интересното съчетание между различни текстури. Нека вземем за пример супата. Забелязал ли си, че към крем супите винаги се предлагат крутони? Причината е, че тяхната квадратна форма, пореста текстура и хрупкавост създават страхотен контраст с кадифено гладката и мека консистенция на крем супата. Затова, когато планираш ястието, включи разнообразие от текстури, които да го направят интересно – гладки, груби, меки, хрупкави, на бучки.

Друг начин да създадеш “вълнуващо” ястие е да си поиграеш с големината и формите на продуктите. В този случай контрастите отново са плюс. Съчетай големи и малки парченца, кубчета, сферички, полумесеци или спирали. Ако си се питал защо италианците имат стотици форми на паста, може би това ще отговори на твоя въпрос.

Зрение

Финалната стъпка към създаването на перфектното ястие е красивата презентация (често наричана още плейтинг). Един от важните елементи за това е да използваш в ястието си контрастни цветови комбинации. Но дори самото ястие да има неутрален цвят, винаги можеш да го превърнеш в същинска наслада за окото, като добавиш контрастни сосове в чинията. Някои известни майстор готвачи използват малки цветчета, за да направят своите ястия още по-привлекателни на вид. Други превръщат чиниите в своеобразно платно и създават върху тях триизмерни кулинарни шедьоври.

И така, ключът към едно впечатляващо ястие е в играта с контрастите и идеалния баланс във вкусовете. Но най-вече в това да въвлечем  всички сетива в едно цялостно, незабравимо преживяване.