Как да се предпазим от крадци, ако колата ни е с Keyless-Go?

Автомобили

Системите за комфортно отключване, които често са обозначавани като Keyless-Go (патентовано име на Daimler AG), позволяват автомобилът да бъде отключен и стартиран без да държим ключа в ръка. Самото стартиране се извършва с натискането на бутона Start. Тази система е възможна чрез вграждането на сензор за близост, който събужда системата от спящ режим, а бордовата система влиза в приемащ режим. Но защо това безключово стартиране да е проблем за сигурността?

Така нареченото „комфортно отключване“ е изключително приятно за шофьора. В същото време то е изключително комфортно и за крадците. Те използват техниката, за да откраднат колата посредством „удължаване на сигнала“.

Това е нужно, когато между автомобила и ключа има по-голяма дистанция. В един тест на австрийския автомобилен клуб ÖAMTC само 4 от 273 автомобила са били защитени от хакерски атаки. 

Какво правят крадците? Един от тях приближава мястото, на което е оставен ключът за автомобила и посредством „удължител“ изпращат сигнала към автомобила, за да бъде той спокойно отключен от втори крадец, който се качва в него и изчезва необезпокояван.

Как може да се противодейства на това? На първо място, ще бъдете сигурни ако не оставяте ключа близо до вратата на къщата или жилището си, за да не може да бъде прихванат сигналът с лекота. Това е особено валидно когато автомобилът е паркиран близо до входа.

Германската полиция препоръчва при слизане от автомобила да се внимава за подозрителни типове с куфарчета или по-големи чанти. Тъй като техническите средства на крадците могат да бъдат и компактни, например смартфон, това не дава 100-процентова сигурност.

Не толкова елегантно, но ефективно решение е автомобилният ключ да бъде опакован в алуминиево фолио. Така се създава защита срещу сигнала, а крадците вече нямат шанс да го уловят. Тест дали системата е ефективна може да бъде направен ако с опакования ключ застанете пред автомобила и той не се отключи. Недостатък на този тип защита е че преди всяко отключване на автомобила той трябва да бъде разопакован от фолиото.

Хладилникът – на теория – също е добро място за защита. Той е не само добре изолиран климатично, но и предпазва срещу чужда намеса. Същото важи за микровълновата фурна или проста кутийка от бира/безалкохолно.

Някои производители на системи за комфортно отключване предлагат възможност те да бъдат временно деактивирани – в повечето случаи с двукратно натискане на бутона за заключване. Това повишава сигурността, но отнема от комфорта и първоначалната цел на системата за комфортното отключване.

Препоръчително, но също така не особено елегантно, е автомобилът да бъде подсигуряван и с други системи против кражба – например с блокираща система на волана, наричана по народно „бастун“.

По-елегантно и практическо решение са защитните калъфи, които се предлагат за ключовете на много производители. Те защитават предавателя на ключа и го предпазват от чужда намеса.

Автор: Петко Стоянов. Източник: Automedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.