depression

Нещата, които не знаем за депресията, а трябва

Лайфстайл

Знаете ли какво е депресия? Това е състояние, толкова опасно и подчиняващо, че е от жизненоважно значение да разполагаме с достатъчно информация, за да се справим с него, ако някога попаднем в оковите му.


Изключително много хора страдат от това състояние и абсолютно никой не е застрахован от това да изпадне в депресия. Затова подготвихме няколко ориентировъчни факта, наличието на които би могло да ви обърне вниманието към човек, който вероятно се нуждае от помощ.

Депресията може да връхлети внезапно

Противно на широко приетото мнение, депресията може и да ви покоси, без да се усетите. Разбира се, в много от случаите състоянието се задълбочава с времето ако не проявите своевременна намеса, но е напълно възможно и да ви изненада. Важно е да се отбележи, че, на пръв поглед, човек може да „няма основания да е депресиран“ – това състояние засяга и богати, преуспели, физически атрактивни и интелигентни хора. Това прави депресията трудно разбираема дори и за специалистите – когато причината за дадено състояние е неизвестна, то справянето с него става значително по-трудно.

По какво да я познаем

sad feeling

Хората, които страдат от депресия, стават изключително апатични и неспособни да се зарадват истински. Често ги мъчи хронична умора – често срещан признак е непрестанното чуство за сънливост и липса на енергия. Ако сред познатите ви има човек, който често не се справя с поставените срокове, винаги намира оправдания да не се забавлява, често е подвластен на тъга и потиснатост, е може би добра идея да отделите малко време и да поговорите с този човек. Имайте предвид, че хората, страдащи от това състояние, рядко го осъзнават. В повечето случаи те самите не могат да обяснят защо се чувстват по определен начин. Затова се въоръжете с търпение и ги окуражете. Не ги критикувайте, а емпатийно изслушайте онова, което имат да кажат, ако им се говори и споделя.

Да си депресиран не означава да си тъжен

depression

Тъгата е едно нормално състояние, част от човешките емоции, които съпъстват нашето ежедневие. Ако това настроение не се задържа дълго у вас, то тогава всичко е в рамките на нормалното. При депресията, обаче, чувството за тъга става хронично и страдащите от нея дори не помнят кога последно са се чувствали истински щастливи. Затова е важно да се направи това разграничение, за да установите с по-голям успех дали си имате работа с това коварно ментално състояние, или просто сте имали поредица от лоши дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.