Съвети от ТЕХНОМИКС при избор на съдомиялна машина

Съвети от ТЕХНОМИКС при избор на съдомиялна машина

Дом и Градина

Изборът на съдомиялна машина за дома, по наше мнение, е доста проста задача: няма нужда да сравнявате моделите по десетки параметри, а самите тези параметри в по-голямата си част ще бъдат прости и интуитивни.

Въпреки това, както в повечето случаи, преди да продължите с избора, ще трябва да решите дали имате нужда от определена функция измежду декларираните. Това не само ще сведе до минимум броя на конкретните модели, сред които ще е необходимо да се направи окончателният избор, но също така, може би, ще помогне да не се плаща за ненужни опции.

Както винаги в нашите ръководства за избор на техника, ние се опитваме да избягваме ценностни преценки и директни съвети, като предпочитаме тази опция за обучение на потребителя на умения за самостоятелен избор. По този начин нашата задача е да ви кажем какви са съдомиялните машини, как се различават и как тези разлики могат да повлияят на процеса на работа.

Вид и размер на съдомиялни

Както знаете, сред кухненските уреди най-често можете да намерите ширина от 45 и 60 сантиметра. Съдомиялните машини Не бяха изключение: по-голямата част от тях се отнасят или до „тесни“ (с ширина 45-50 см), или до „пълноразмерни“ (с ширина 60 см). Височината и на двете ще бъде около 85 сантиметра, а в повечето случаи може да се регулира чрез промяна на дължината на краката: това ще ви позволи да фиксирате вградената миялна машина директно под плота. Дълбочината на по — голямата част от съдомиялните машини е стандартна-60 см. Ключовата разлика между пълноразмерната и тясната съдомиялна машина е количеството съдове, които ще се измият наведнъж. Тясна съдомиялна машина ще побере средно 9-10 комплекта чинии, до 16 в пълен размер.

В отделна категория си струва да се подчертаят компактните съдомиялни машини. Те, като по-възрастните братя, са свободно стоящи или вградени. Височината на такава съдомиялна машина ще бъде около 45 сантиметра, което значително спестява място. Компактните модели имат капацитет от един до пет комплекта съдове за готвене.

Изборът на типа съдомиялна машина (вградена или свободностояща) обикновено е въпрос на вкус. Освен това често можете да спестите пари от свободно стоящо оборудване — обикновено това ще струва малко по-малко. Вградена или частично вградена съдомиялна машина (с отворен Контролен панел, разположен от външната страна на вратата), ще изисква закупуване на надземна кухненска фасада, която ще й позволи да се „впише“ в цялостния кухненски интериор, а напълно вградена — и напълно да се „скрие“ сред кухненските шкафове.

Но размерът на устройството е най-добре избран въз основа на броя на хората, живеещи в апартамента, и въз основа на предпочитания сценарий за използване на съдомиялната машина. Дори ако в апартамента живее само един човек, опциите могат да бъдат различни: някои са свикнали да имат няколко чинии и да мият чиниите всеки ден, докато други предпочитат да имат голям запас от чисти съдове, което ви позволява да пускате съдомиялната машина по-рядко.

Капацитет и организация на вътрешното пространство

Производителите на съдомиялни машини обикновено оценяват капацитета си в „комплекти“. Този очевиден параметър ще ви каже колко чинии се побират в съдомиялната машина при максимално натоварване. Минимумът, който е представен на съвременния пазар, е 4 комплекта ястия. Максимум-17 комплекта.

 • Комплектът се счита за комплект прибори за хранене за един човек от седем части: чиния за салата, чиния за първи курс, чиния за втори курс, чиния за хляб, чаша или чинийка за десерт, две лъжици или две вилици.

Тази оценка е удобна, тъй като ви позволява да сравнявате различни модели от различни производители помежду си, но е доста далеч от реалността: вероятно сте забелязали, че изобщо не говорим за чаши, тигани и тенджери — но в действителност те могат да заемат повече от 50% от обема на съдомиялната машина.

Малките съдомиялни машини за маса са най-лесни за подреждане: те най-често имат една прибираща се кошница, в която е инсталирана отделна кошница за прибори за хранене.

Всички останали-тесни или широки, свободно стоящи или вградени съдомиялни машини, като правило, имат едно от двете оформления: класическо или модерно.

 • Класическо оформление: долна кошница за големи съдове за готвене, горна кошница за по — малки. Приборите за хранене се поставят в отделна кошница, която е инсталирана в долната кошница.​​​

Не толкова отдавна като алтернатива на класическото оформление започна да се използва опцията с три кошници: долна, средна и горна. Ролята на долната кошница не се е променила, горната вече е средна, а в самия връх има хоризонтална прибираща се тава, която замества кошницата за прибори за хранене — ако те са били инсталирани вертикално в кошницата, сега те са поставени хоризонтално върху тавата.

Доколкото ни е известно, няма сериозни изследвания, които да доказват, че модерното оформление е по — ефективно от класическото по отношение на миенето на съдове. Повечето производители обаче постепенно се отказват от класическото оформление. Според нашия опит това не е по — ефективно, а по-удобно-по-лесно е да поставите приборите равномерно върху тавата.

От друга страна, добавянето на друга хоризонтална тава към дизайна „открадва“ височината. Някои потребители, които смениха съдомиялна машина с класическо оформление за модерна, се оплакаха, че преди това долната кошница позволява по-високи елементи. Средната (горната) кошница може да бъде регулируема по височина.

Също така в скъпите съдомиялни машини от премиум сегмента могат да се намерят много необичайни (но много удобни от гледна точка на потребителя) решения. Например, Повдигаща се долна кошница, която ви позволява да не се огъвате зад чиниите и когато ги подреждате.

Методите за полагане на съдове зависят от конкретния модел и дизайн на неговите кошници и, за съжаление, с бегъл поглед към съдомиялна машина в магазин или уебсайт, едва ли можете да оцените (и още повече да сравните) тяхното удобство. Практиката показва, че в този случай е по-вероятно човек да се адаптира към техниката с течение на времето, отколкото обратното.

Съдовете се измиват лошо или добре, зависи, наред с други неща, от това колко правилно са положени. Опитните собственици на съдомиялни машини усъвършенстват това умение от години и когато сменяте модела, понякога трябва да започнете отначало.

В много модели ще има държачи или отделни рафтове за крехки очила, специални гумени дюзи за крехки съдове и подобни решения. Ясно е, че не всички от тях ще бъдат полезни и ще намерят приложение, но при избора на съдомиялна машина няма да е излишно да попитате как точно производителят е решил да подобри вашия опит с устройството.

Измиване

Класът на измиване е доста трудна за разбиране категория, която се определя с помощта на тестове — контролно измиване на специално замърсени съдове. Ако съдовете се оказаха идеално чисти, на машината се присвоява клас“. клас С съответства на“незначително замърсяване“.

Всъщност по-голямата част от моделите, предлагани на пазара, са от клас Б, докато ние далеч не сме сигурни дали потребителят може да ги различи в реални, а не в лабораторни условия.

Почти всички съдомиялни машини (с изключение на миниатюрни настолни) сега са оборудвани с три водни пръскачки-долна, средна и горна. Долната обикновено е най-голямата. Класическият дизайн е въртящ се „рокер“ с отвори, от които водата се излива под налягане.

 • Има обаче и по-екзотични дизайни. Например, в съдомиялни машини от средния и високия ценови сегмент той използва тази версия на долната пръскачка.
 • Средната пръскачка обикновено е по-малка „рокер“ и се намира под горната (средната) кошница.
 • Горната част е разположена на тавана на миещата камера. В най-добрия случай това е друг „рокер“.
 • Но понякога за опростяване те поставят обикновена пръскаща дюза.

За да обобщим: като цяло идентичността на дизайна най-често гарантира идентичността на резултата: повечето съвременни съдомиялни машини мият съдовете приблизително еднакво. Има дори мнение (въпреки че нямаме обективни доказателства за неговата коректност), че сега ефективността на измиването зависи повече от правилно избрания продукт, отколкото от съдомиялната машина.

Вярно е, че любознателните умове на инженерите постоянно измислят нещо ново-е, например, като оригиналния дизайн на долната пръскачка, споменат по — горе. И, разбира се, ако сте перфекционист, тогава е по — добре „рокер“ да стои отгоре, а не дюза. Поне по някаква причина сме срещали дюзи само в бюджетни модели.

Сушене

Но ще бъде много по-лесно да се справите с класа на сушене: клас А означава идеално сухи съдове, класове В и в съответстват на леко влажни съдове. Имайте предвид, че днес няма да е толкова лесно да срещнете съдомиялни машини с клас на сушене + или + -те са доста редки. Самото сушене може да се извърши по два различни метода: кондензация или използване на турбо сушилня.

По-евтините машини обикновено използват метода на кондензация, при който съдовете се изплакват с гореща вода, след което капчиците вода се изпаряват, кондензират по стените на камерата и текат надолу. Този процес отнема доста време. Скъпите съдомиялни машини използват турбо сушилня, което означава издухване на топъл въздух върху съдовете с помощта на специален вентилатор. Този метод ще бъде по-бърз и по-ефективен.

Не толкова отдавна се появи нова функция: в съдомиялни машини с кондензационно сушене, след измиване, автоматично отворете вратата, така че процесът на сушене да стане по-бърз. Това е логична и правилна идея, така че при равни други условия съдомиялна машина с такава функция изглежда за предпочитане.

Почистване на филтри

Всяка миялна машина има филтър-като правило той се намира приблизително в средата на дъното на камерата за миене. От време на време трябва да се изважда и ръчно да се измива от мазнини и остатъци от храна. Ако сте направили култ от собствения си мързел или просто сте скърцащи, има смисъл да потърсите модел с „самопочистващ се“ филтър — той не изисква ръчно изплакване.

Но честно казано, нашият вграден скептик все още не вярва, че „самопочистването“ ще бъде толкова ефективно, колкото ръчното почистване.

Средства за съдомиялни машини

Ако не вземете всички видове екзотика, тогава има четири вида химикали за домакински съдомиялни машини: препарати за миене на съдове, омекотяващи соли, изплаквания и накрая — средства за измиване на самите съдомиялни машини.

Солта се използва за омекотяване, ако имате „твърда“ вода с високо съдържание на калциеви соли във водоснабдяването. Можете да проверите това по най-простия начин: ако кипнете вода от чешмата в чайник, погледнете в нея. По правило на капака на отделението за сол има въртяща се стрелка, която в зависимост от твърдостта на водата трябва да бъде поставена на определено разделение — това регулира интензивността на подаване на сол във водата. Но за да разберете твърдостта на вашата чешмяна вода, най-вероятно ще трябва да вземете проба и да я занесете в специална лаборатория. Само много скъпи първокласни съдомиялни машини могат сами да определят твърдостта на водата и да дозират солта.

Консумация на енергия и консумация на вода

Тъй като започнахме да говорим за различни класове, няма да е излишно да споменем класа на консумация на енергия. Тук е приета абсолютно същата скала, с изключение на това, че най-високият клас е а++ (съвременните съдомиялни машини са станали много по-икономични от тези модели, въз основа на параметрите на които е изчислен най-високият клас някога). Колкото по — висок е класът, толкова по-малко електроенергия ще изразходва вашата машина.

По-разбираем за потребителя е такъв параметър като „консумация на енергия на цикъл“, с който можете лесно да изчислите колко електроенергия ще изразходва машината, например, по време на ежедневна работа в продължение на месец.

Освен това за всяка машина е посочен стандартният дебит на водата за стандартната програма. Моделите с консумация на вода до 15 литра на цикъл се считат за икономични, средните машини ще изразходват до 20 литра, което във всеки случай ще бъде по-малко, отколкото при миене на съдове на ръка.

Отделно трябва да се отбележат съдомиялни машини, свързани не само със студена, но и с топла вода. Поради използването на вече загрята вода за миене на съдове (необходимата температура се получава чрез смесване на топла вода със студена вода), те могат значително да намалят консумацията на енергия. От друга страна, някои домакини на такива машини се оплакват, че съдовете са по-малко чисти поради по-ниското качество на топлата вода във водоснабдяването.

Управление и дисплей

Съвременните съдомиялни машини работят под контрола на електронна система, която включва набор от бутони (механични или сензорни) и евентуално дисплей, чрез който машината ще „комуникира“ с потребителя. Дисплеят обикновено показва избраната програма и текущото състояние на Машината (време до края на програмата, код за грешка в случай на неизправност и т.н.). Едва ли си струва да се обясни, че машините с дисплей ще бъдат по-удобни за използване, но и по-скъпи (в сравнение с моделите без дисплей).

Липсата на дисплей често се компенсира от наличието на светодиодни индикатори, съответстващи на различни режими на работа на устройството. Те, като правило, са отговорни за посочването на наличието на сол и препарат за изплакване.

Отделно, заслужава да се спомене, че много съдомиялни машини имат специален индикатор, който се проектира на пода. За вградените съдомиялни машини това е индикатор-лъч, който ви позволява да разберете, без да отваряте вратата, когато процесът на миене на съдове е завършен: лъчът свети, докато машината работи и изгасва (или променя цвета си), когато програмата приключи.

По-усъвършенстваната опция за индикация включва проектиране на параметрите на избраната програма върху пода (например точното време, оставащо до приключване на работата).

Също така си струва да обърнете внимание на наличието или отсъствието на вградена подсветка. Подсветката на камерата прави процеса на товарене и разтоварване на съдовете по-удобен.

Програми и функции

От една страна, наличието на специални програми може да бъде решаващ фактор при избора на конкретен модел съдомиялна машина. От друга страна, много потребители не използват всички предоставени функции, използвам два или три режима (като правило-бързо/нормално/подсилено измиване).

И все пак има смисъл да се изброят най-често срещаните програми и възможности, които съвременната съдомиялна машина може да предложи.

 1. Автоматичната програма-самата машина избира оптималния режим, мие чиниите, докато не я сметне за чиста. По правило степента на замърсяване на съдовете в автоматичен режим се определя с помощта на сензор за прозрачност на водата.
 2. Био-програма-програма за работа с детергенти, които имат в състава си специални хранителни добавки, предназначени за борба с мазнините и протеиновите замърсители;
 3. Бързо измиване-програма за измиване на леко замърсени съдове;
 4. Интензивно измиване-програма за силно замърсяване. Характеризира се с повишена температура и удължено време. Подходящ за тенджери, тигани и Съдове за готвене със сушени остатъци от храна:
 5. Деликатна мивка-подходяща за тънки стъклени съдове (като чаши за вино), които не понасят високи температури;
 6. Икономична програма-съдовете с малко замърсяване могат да се мият при температура 50-55, което ще спести до 20% -25% електроенергия по време на процеса на измиване;
 7. Изплакване-специална програма, предназначена за леко изплакване на съдовете, поставени в съдомиялната машина, а не моята. Това е необходимо, ако планирате да започнете процеса на измиване по-късно, като докладвате повече чинии, но се страхувате, че през това време вече положените могат да „вкиснат“ и да дадат неприятна миризма;
 8. Алтернатива на предишната опция е да стартирате мивката с недостатъчно натоварена машина. Тук може да помогне специален режим „половин зареждане“.

Наличието на таймер за забавяне на старта се счита за добра форма — това е стандартна функция, която присъства в повечето съвременни модели. Наличието на таймер ви позволява да стартирате процеса на миене на съдове в определено време, което е особено търсено при наличието на двутарифен брояч (т.е. намалена цена на електроенергията през нощта).

В скъпите съдомиялни машини можете да намерите и функцията за автоматично определяне на твърдостта на водата, което ви позволява правилно да консумирате омекотяваща сол. При моделите на евтиния и средния сегмент консумацията на сол се задава ръчно от потребителя, а твърдостта на водата се предлага да разберете сами.

Шум

За съвременните съдомиялни машини нивото на шума не може да се нарече много критичен параметър: всички те работят доста тихо, а най — добрите модели са почти безшумни. Въпреки това, ако съдомиялната машина е инсталирана в кухнята, комбинирана с хола, може да си струва да се даде предпочитание на по-тих модел.

Защита срещу течове

И накрая, последният, но важен момент за мнозина е защитата срещу течове. Перспективата да наводните съседите не радва никого. Както при пералните машини, най-уязвимите места за изтичане са маркучите за подаване и източване на вода, както и самото тяло на самата машина.

Корпусът на машината традиционно е защитен с помощта на палет и поплавък: в случай, че водата попадне в палета, поплавъкът се издига и изключва работата на системата. Защитата на маркучите се осъществява чрез вградени „двойни“ маркучи и електромагнитни клапани. Ако водата попадне във „външния“ маркуч, защитната система се задейства и подаването на вода спира. Между другото, такъв маркуч може да бъде инсталиран отделно — те са подходящи за почти всички машини. Наличието на пълна защита ви позволява да не се притеснявате за потенциални аварии и спокойно да поставите съдомиялната машина на забавен старт, дори ако не сте вкъщи.

Извод

И така, отново изброяваме последователността от стъпки при избора на съдомиялна машина.

 • Първо трябва да вземете решение за вградеността и форм-фактора — дали нашата миялна машина ще бъде широка, тясна или може би дори компактна маса.
 • Изберете една от опциите за организиране на вътрешното пространство-класическа или модерна. Това зависи единствено от вашите лични идеи за удобство, но ако се съмнявате, все пак бихме предложили модерен вариант.
 • Ако сте безкомпромисни в подхода към качеството на измиване, погледнете по-отблизо горната пръскачка: „рокерът“ е за предпочитане пред дюзата. Ако сте привърженик на всичко ново и непознато, любител на експериментите — потърсете съдомиялна машина с по-оригинален дизайн на долната пръскачка, отколкото „рокер“.
 • Ако скоростта на получаване на чисти и сухи съдове е важна, ще ви е необходима съдомиялна машина с турбо сушилня (ако не, не се колебайте да вземете обичайната с конвекция, това ще спести доста значителна сума).
 • Ако съдомиялна машина с конвекционно сушене може да отвори вратата в края на измиването — това е полезна функция, съдовете ще изсъхнат по-бързо. Но отново въпросът е дали скоростта изобщо е важна за вас.
 • Мързеливите трябва да обърнат внимание на съдомиялните машини със самопочистващ се филтър, в противен случай ще трябва да го изваждате и почиствате ръчно от време на време.
 • Различните съдомиялни машини имат различна консумация на енергия и консумация на вода, но честно казано, трудно можем да си представим домашен потребител, който да основава избора си на тези фактори. Ако сте сигурни в качеството на топлата вода във водоснабдителната система, можете да разгледате по — отблизо моделите, които са свързани с топла вода-това е начин да спестите наистина много електроенергия.
 • Удобството на управлението силно зависи от личните предпочитания, така че няма алтернативи на проверката. За утеха можем да кажем, че все още не сме срещали нито една съдомиялна машина, чието управление не би позволило миене на съдове 🙂
 • Всички съвременни модели имат обичайни, интензивни, деликатни и бързи програми. Ако искате да спестите енергия, като използвате нощна тарифа, уверете се, че вашата миялна машина има отложен старт. Ако не стартирате мивката веднага след полагането, ще се възползвате от наличието на програма за изплакване. Ако често се налага да миете не много голям брой съдове, уверете се, че съдомиялната машина поддържа режим на половин товар.
 • Съвременните съдомиялни машини по принцип са доста нискошумни единици, така че ако машината стои в кухнята, тогава най-вероятно ще бъдете доволни от всяка. Ако кухнята е комбинирана с хола, по-добре е да изберете особено тиха, с ниво на шум от 45 децибела или по-ниско.
 • Не си струва да пестите от защита от течове. Ако е възможно тя да е пълна (както тялото, така и маркучите) — това е най-добрият вариант.