Пердета в модерен интериор: как да изберем и с какво да комбинираме?

Пердета в модерен интериор: как да изберем и с какво да комбинираме?

Дом и Градина

Пердетата са финалният акцент, който придава завършен вид на интериора. Когато са правилно подбрани, ефектът е зашеметяващ. Неподходящите пердета могат да се превърнат в бедствие и да провалят и най-гениалните дизайнерски идеи.

Как да съчетаете пердетата с интериора

Когато сте изправени пред подобно решение, лесно ще се справите, ако си отговорите на няколко основни въпроса. Трябва да знаете с какво искате да ги комбинирате – с мебелите, с цвета на стените или с друго. Важно е да прецените дали искате да са в същия тон с интериора или търсите контрастен ефект и най-вече каква роля ще изпълняват те – функционална или декоративна. Ако знаете отговорите, изборът е лесен. 

Правете разлика между пердета и завеси, колкото и тънка да ви се вижда границата между тях. Първите са по-ефирни и тънки, понякога тюлени и дантелени и по-скоро приглушават външната светлина, вместо да ѝ пречат да проникне в стаята. Имат предимно декоративна функция. За разлика от тях, завесите са плътни и изпълняват допълнителна роля, като поддържат по-хладно през лятото, запазват топлината през студените месеци, спират слънчевата светлина и служат за шумоизолация. 

В модерния интериор ще срещнете два вида пердета – неутрални и контрастни. Неутралните включват бяло, бежово, сиво и черно. Белият цвят се използва във всичките му нюанси, като перлено, млечно, искрящо снежно. Бежовата гама е предпочитана в съвременния дизайн, тъй като перфектно се допълва от кафяви и златисти елементи. Сивите цветове са с приоритет, когато се търси студено излъчване, а черното служи за активен акцент.

Контрастните пердета са в състояние да освежат и най-монотонния интериор. Ако изберете наситено-зелени, ще заредите стаята с много енергия, докато оранжевите нюанси излъчват повече топлота. Ако сте сигурни, че познавате добре основните правила при комбиниране на цветовете, можете да се възползвате от по-авангардни идеи. Не е задължително да поставите еднакви пердета в стаята, нищо не пречи да закачите две или дори три различни по цвят на една релса. Когато е направено с вкус, резултатът е зашеметяващ дизайн, който се превръща в радост за сетивата.

Какви пердета подхождат на различните стаи

Пердета

Преди всичко те трябва да отговарят на вкуса и възрастта на обитателите им. Обикновено се разделят на следните видове:

  • за спалня – предпочитанията са за плътни материи, предимно завеси, които не пропускат силна светлина и любопитни погледи отвън;
  • за кухня – подходящи са функционални къси завеси с антистатично покритие, като спокойно можете да заложите на пъстри и закачливи шарки;
  • за детска стая – често включват нежен воал в комбинация с по-плътна материя, с любими филмови или комиксови герои, като е хубаво да се избягват прекалено ярките шарки;
  • за хол – изборът за това помещение зависи от цялостния интериор, като често място намират многослойните завеси.

Стилни и в същото време практични са ресните за прозорци, които променят пространството, правейки го оригинално и комфортно. Могат да се използват и като декоративни елементи за разделяне на различни места в едно и също помещение.

Кои платове са подходящи за пердета

Материите са най-различни и всеки може да намери подходящите според конкретните си изисквания. Има леки, по-тежки, естествени, синтетични, поглъщащи светлина, влагоустойчиви, трудно запалими и др. Когато избирате, съобразете се с това, което е важно за вас – как старее и се изхабява плата, лесно ли се пере и глади, пада ли богато, когато се набере и т.н. 

Сред най-предпочитаните са органза, воал и шифон, заради ефирния текстил, който изглежда стилно на прозореца. Коприната и сатенът придават елегантност на интериора и умело отразяват светлината, както дневна, така и изкуствена. 

От по-тежките материи се използват кадифе и жакард, които са с по-високи цени и са подходящи за голям хол или офис. Памукът е екологично чист продукт и често се използва за детска стая или спалня. 

Колко важни са цветовете и шарките

И едноцветните, и шарените завеси имат своите предимства и място във всеки дом или работно пространство. Можете да изберете такива, които се сливат със стените или неутрални, които остават буквално невидими. Ако нямате доминиращи мебели, постелки и декорации в стаята, заложете на ярък десен, който ще закове погледа. Има и друг вариант, при който пердетата са част от цялостната стратегия и нито доминират, нито са невидими.

Материите имат способността да променят своите цветове, когато светлината премине през тях, предупреждават от онлайн магазина на Икеа. Същевременно се променя и светлината в самото помещение. Ако слънчеви лъчи преминат през червено перде например, в стаята ще се появят по-тъмни или по-светли червеникави оттенъци, както и розови. Трябва да го знаете и да сте сигурни, че ви харесва.