Подходящи ли са офис столовете за дома

Подходящи ли са офис столовете за дома

Дом и Градина

Живеем във времена, в които все повече хора обособяват място в своя дом, където да работят. Така нареченият хоум офис, който допреди няколко години беше екзотика и беше достъпен само в големите корпорации, сега се се превръща в масова практика от все повече компании от средния и малкия бизнес. Това налага обособяването на работно местенце у дома, а с това и набавянето на подходящ ергономичен стол.

Столове за офиси

Да закупя ли офис стол за дома

Ако имате бюро с лаптоп или настолен компютър, то е добре да се обзаведете с офис стол. Това ще ви осигури по-лек работен процес и ще ви предпази от травми, свързани с гърба и кръста. Другото предимство е, че лесно ще можете да настроите височината, докато при всички други варианти сте ограничени.

Може би единственият сценарий, при който не ви трябва такава покупка е, ако имате много малко място у дома, нямате обособено офис бюро, или не стоите дълго време пред монитора. В такива случаи можете да седнете на дивана в хола за час и да приключите с дневните си задължения. Всяка друга ситуация, освен споменатата, изисква от вас закупуването на качествен продукт от този вид.

Какви са критериите за избор

На българския пазар има огромно количество предложения за покупка на офисни столове. Цените варират от стотина до хиляди левове за най-високия клас това споделят от benchtalks. Основните критерии за избор са:

  • Време на престой пред компютъра – най-общо казано, можем да формираме три групи – до 2 часа, от 2 до 5 часа, от 5 до 8+ часа. Колкото повече време се задържаме пред монитора, то толкова по-висок клас офис стол ще ни е необходим. Ако инвестирате 100 лв., а стоите 6 часа на ден, ще имате проблем с гърба и други опорно-двигателни части на тялото;
  • Материя, от която са изработени седалището и облегалката. Тук вариантите са три – естествена кожа, еко кожа и плат (текстил). Естествената кожа е висок клас, но не особено добра при дълго стоене и високи температури. Еко кожата е нисък клас материал, който наподобява естествената, но издръжливостта ѝ е доста ограничена. Текстилните офис предложения са среден клас, но все по-предпочитан материал за седалището и облегалката. Не спарват, устойчиви са във времето и са доста стилни визуално;
  • Материал, от който са изработени носещите и балансиращи части. С носещи и балансиращи части визираме амортисьорите, кръстачката, колелцата и подлакътниците. В зависимост от цената и качеството те могат да бъдат пластмасови, смесени (пластмасови с метални елементи) и метални. Сами можете да се досетите, че металните са висок клас, издръжливи на повече килограми и години експлоатация. Често идват с над 5 г. гаранция;
  • Бюджет – този критерий оставяме на вас, но ви съветваме да се оглеждате за промоции и разпродажби в най-големите и реномирани магазини. Така ще намерите нещо едновременно евтино и с добро качество.

В заключение можем да споделим, че изборът на подходящ вид офис стол, когато работите у дома е много важен. Инвестирайки в по-скъп и качествен стол, вие инвестирате в собствения си комфорт и здраве. Затова си заслужава да се обърне внимание на всяка характеристика.