Полезни съвети при избора на ново легло

Полезни съвети при избора на ново легло

Дом и Градина

Ако е дошло време да обновите вашата спалня, едно от първите неща, за които трябва да помислите, е ново легло. Все пак леглото е централният елемент в тази стая, а също така и е от основно значение за комфортния сън. С толкова много и различни предложения обаче е трудно да откриете подходящо легло и да бъдете напълно убедени, че сте направили най-добрия възможен избор. За да ви помогнем, в тази статия сме събрали няколко полезни съвета какво трябва да вземете предвид, когато дойде време да търсите ново легло.

Определете подходящите размери

Започнете от най-лесната част, а именно определянето на размерите. В случай, че не планирате разместване на мебелите или основен ремонт, а само искате да подмените леглото, тогава просто потърсете модел със същите размери като предишното.

Ако обаче сте решили да развихрите въображението си и да внесете промяна, помислете от колко голямо легло наистина се нуждаете. В случай, че го споделяте с партньор или с децата, тогава може би ще имате нужда от по-голямо легло. Все пак, не забравяйте, че трябва да се съобразите и със свободното пространство във спалнята. Така че вземете рулетката и направете своите изчисление, за да сте сигурни, че леглото ще пасне идеално.

В какъв стил да бъде леглото?

Още едно важно решение, което трябва да вземете, преди да се насочите към покупка, това е стилът на леглото. Интериорните дизайнери съветват да го съобразите с обзавеждането и стила на цялата стая, за да постигнете хармония и елегантна визия. Помислете дали търсите по-минималистичен и семпъл модел, направен от дърво или метал или се насочвате към  другия полюс – комфортни легла с големи рамки, покрити с луксозна дамаска. Изборът е ваш и е важно да откриете перфектния вариант за вашите нужди. Това ви гарантира, че ще бъдете доволни от взетото решение и инвестицията, която сте направили.

Осигурете си допълнително място за съхранение

Колкото и да е голям домът ви, винаги имате нужда от още място за съхранение, за да приберете сезонните дрехи, завивките или дори играчките на децата, които не ползват вече. Добрата новина е, че повечето съвременни модели предлагат значително място за съхранение, като за целта са оборудвани с повдигащ се механизъм или традиционни шкафове. Вариантите с място за съхранение са изключително практични, особено ако разполагате с по-малко пространство, от което искате да се възползвате максимално.

Не пренебрегвайте избора на матрак

Много често хората съсредоточават голяма част от енергията си и отделят много време в избора на основа за легло, но почти не обръщат внимание на матрака. Това е груба грешка, тъй като именно от него зависи удобството на вашето легло и колко качествен ще бъде сънят ви.

Независимо дали сте решили да купите спалня комплект с матрак, или ще вземете отделно леглото и матрака, не подценявайте този важен избор. Матракът трябва да бъде удобен и да отговаря на вашите изисквания за височина, степен на твърдост, комфорт и др. Неподходящ матрак ще направи заспиването трудно и е възможно да причини дискомфорт в гръбнака, кръста и врата.

Цената е от значение

Още един важен фактор при покупката на ново легло, несъмнено е цената. На пазара ще откриете както по-достъпни предложения, така луксозни модели от високия ценови клас. Както при всички големи покупки, препоръчително е да определите бюджет, който може да изхарчите, без това да се отрази по негативен начин на финансите ви.

Ако разполагате с ограничен бюджет, добра идея е да потърсите специални оферти или да изчакате намаленията покрай празниците, за да вземете леглото, което сте харесали, на по-изгодна цена.

Друга възможност е да вземете легло на изплащане, като така не се налага да чакате дълго, но едновременно с това няма да натоварите бюджета, тъй като сумата, която трябва да платите ще бъде разпределена на вноски. Ако изберете този вариант, обърнете внимание дали има оскъпяване и колко голямо ще е то  и чак тогава вземете решение.