Какви са най-подходящите картини за хол?

Дом и Градина

Ако не сте сигурни как точно да декорирате хола си, така че да му придадете стил, изисканост и културна визия, картините са най-подходящи за целта. Какви съвети за комбинация с мебелите дават експертите от Vivre, какви идеи за съчетание с цветовете на стените има и други препоръки за избор, ще видим по-долу.

Кои картини да поставим във всекидневната?

Холът обикновено е най-голямото помещение от дома и в него прекарваме по-голямата част от времето си. Това означава, че стените му са най-големи и осигуряват достатъчно пространство за декорация с различни картини. За да се съчетават с обстановката и цялостния интериорен проект, не може да се закачат просто някакви творения. Те трябва да се вписват в него и да са правилно подбрани.

Когато се прави избор на картинни творби за хол, трябва да се вземе под внимание стилът на помещението. Отделните елементи трябва да са подбрани, така че да са поредното допълнение, без излизане от стилистичната концепция на интериора. Голямо значение за това има:

  • Размерът и ориентацията – съвременните решения могат да имат портретна или хоризонтална ориентация, като в някои случаи се извършва и комбинация от двата вида;
  • Цветовете – можете да подберете тези допълнения, така че да се вписват в общата цветова палитра или да са този елемент, който се отличава и привлича веднага погледа;
  • Не избирайте картини за хола, чиито рамки са в идентичен на стената цвят. Нюансите трябва да се открояват, което е добре от естетическа гледна точка;
  • Добър вариант е окачването на голяма картина над дивана, ако мястото го позволява. Ако диванът липсва, могат да се използват различни варианти с по-малки размери.

Абстрактни или реалистични да предпочетем – какви съвети дават експертите

Това са двата вида предпочитани варианти за декорация на хола, което обаче не означава, че абстрактното изкуство трябва напълно да се зачеркне. То е добър вариант, когато имаме реализиран съвременен и изчистен интериор, допълнен със стилизирани мебели. В случай на ретро или класически дизайн, реалистичните решения са за предпочитане. 

Съвременните тенденции в интериорния дизайн клонят към прилагането на топли цветове, което означава, че в голяма част от случаите, портокаловото оранжево или лимоненото жълто са често срещани. В този случай, в изгледа на картините в хола, трябва да преобладава този цвят, което ще помогне за вписването на аксесоара към общия цветови тон. Подобен изглед например са слънчевите залези или пустинните пейзажи, които отлично ще се съчетаят с подобен основен цвят.