отношения

Белезите, по които да познаете, че имате токсични отношения с някого

Интересно

Токсичните отношения, независимо дали става дума за интимна връзка, приятелска такава, или за семейни отношения с ваш роднина, имат изключително пагубно въздействие върху човешката психика. Първата и важна стъпка е да се научим да разпознаваме кога едни отношения се превръщат в токсични и започват да вредят на съзнанието и психиката ни.

Първият и най-категоричен признак за проява на токсичност в отношенията ви с някого касае доколко вие самите се променяте под тяхно въздействие. Добрите, стабилни и здравословни взаимоотношения почиват на идеята, че участниците в тях се приемат действително такива, каквито са. Ако се улавяте, че пренебрегвате свои желания, цели, хобита и стремежи, за да бъде удовлетворен, спокоен и щастлив другия човек, значи следва сериозно да обмислите естеството на здравословното състояние на вашите взаимоотношения.

Друг категоричен признак за токсични отношения касае възможността да разчитате на здравословна комуникация. Ако се изслушвате, внимателно чувате какво другия има да ви каже и цените да чуете мнението му по редица въпроси, то тогава можем да говорим за хармонична и здравословна връзка. И, обратно – ако комуникацията ви е осеяна с неспособност да се изслушате и от незаинтересованост по отношение на това какво другия иска да ви каже, то вероятно следва да обърнете сериозно внимание.

Признак на здравословни отношения е и възможността всеки от участниците в отношенията да поема отговорност за своите чувства и действия. Често срещано е прехвърлянето на емоции – когато единият е неспособен да се справи или да обработи в себе си всички налични емоции или чувства, той изпитва необходимостта да ги прехвърли на отсрещния, за да се освободи, макар и времето, от тежестта и бремето от това да ги изпитва. Вместо това, опитайте да споделите как се чувствате, без да прехвърляте нито вина, нито отговорност на отсрещния човек.

Здравословните отношения, изразени в комуникация, действия и поемане на отговорност един към друг са онези, които трябва да сте стремите да имате в живота си. Научете се да разпознавате токсичните такива, за да съумеете да съхраните съзнанието и психиката си. Важно е за душевния ви баланс.